Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Aladdin 2019-ben bemutatásra kerülő amerikai film, amely az 1992-ben bemutatott azonos című rajzfilm valós díszletekkel készült élőszereplős filmváltozata. A rendezője Guy Ritchie, a producere Dan Lin, az írója John Agusth. A mozifilm gyártói a Walt Disney Pictures és a Lin Pictures. Műfaját tekintve romantikus film, kalandfilm, fantasyfilm és filmmusical.

  • Rendező: Guy Ritchie
  • Producer: Dan Lin, Jonathan Eirich
  • Forgatókönyv: John August, Guy Ritchie
  • Szereplők: Will Smith, Mena Massoud, Naomi Scott, Marwan Kenzari, Navid Negahban, Nasim Pedrad, Billy Magnussen
  • Zene: Alan Menken
  • Bemutató:
    • USA 2019. Május 24.
    • Magyarország 2019. Május 23.

Cselekmény: Izgalmas történet a megnyerő utcai suhancról, Aladdinról és a bátor és szabad akaratú Jázmin hercegnőről, akik közös jövőjének kulcsa egy Dzsinn lehet. A Disney 1992-es animációs klasszikusa alapján készült filmben Guy Ritchie rendező a rá jellemző szélsebes, sajátos látványú...

Szereplők:

Mena Massoud Naomi Scott Will Smith Marwan Kenzari Nasim Pedrad
Mena Massoud
(Aladdin)
Naomi Scott
(Jázmin)
Will Smith
(Dzsini)
Marwan Kenzari
(Jafar)
Nasim Pedrad
(Dalia)

Előzetes:

Animáció:

Aladdin 1992-ben bemutatott amerikai rajzfilm, amely az Ezeregyéjszaka meséi alapján készült, az Aladdin-trilógia első része. A 31. Disney-film rendezői és producerei Ron Clements és John Musker. A forgatókönyet Ron Clements, John Musker, Ted Elliott és Terry Rossio írta, a zenéjét Alan Menken szerezte. A mozifilm a Walt Disney Pictures és a Walt Disney Feature Animation gyártásában készült, a Buena Vista Pictures forgalmazásában jelent meg. Műfaja zenés fantasyfilm. A története az Aladdin és a bűvös lámpa című arab népmese nyomán készült, ami Az Ezeregyéjszaka meséiben szerepelt. Amerikában 1992. november 25-én, Magyarországon 1993. december 3-án mutatták be a mozikban.

Cselekmény: A történet helyszíne Agrabah, egy titokzatos, meseszép arab birodalom, ahol az utcagyerek Aladdin él, kedves kis majom barátjával, Abuval. A főhős nem a tipikus utcagyerekek sorába sorolható. Szegény, de ugyanakkor rendkívül ügyes, jószívű és kedves. Az emberek azonban csak azt a tolvaj fiút látják benne, aki szinte már majdnem mindenkit megtréfált.
Jafar, a szultán udvari főtanácsosa, egy misztikus csodalámpa után kutat. Egy varázslat segítségével kideríti, hogy csakis egy valaki hivatott rá, hogy beléphessen a Csodák Barlangjába, ahol a lámpás van; és ez a valaki nem más, mint Aladdin. Aladdin rövidesen megismerkedik a szépséges Jázmin hercegnővel, a szultán lányával, aki az apja szigora (miszerint feleségül kell mennie az őt ostromoló kérők egyikéhez), elől menekül, és szökött meg otthonától. Aladdin megvédi a lányt egy durva utcai árussal szemben, aki lopással gyanúsítja, majd egy csodás napot töltenek kettesben, és beleszeretnek egymásba. A palotaőrség azonban rájuk talál, Aladdint parancsra elfogják, Jázmint pedig visszaviszik a palotába.
Jafar öreg rabnak álcázva magát bejut a várbörtönbe, és megfűzi Aladdint, hogy tartson vele a Csodák Barlangjába, ahol, hogyha segít neki megszerezni a csodalámpát, annyi kincset talál magának, amiről még csak nem is álmodott. Aladdin némi vonakodás után belemegy a dologba. A Csodák Barlangjában, rá is talál a kissé ütött-kopott lámpásra, és egy varázslatos repülő szőnyegre is, azonban Abu megérinti a "tiltott kincset", amitől a barlang beomlani készül. Aladdin a repülő szőnyegen feljut felszínre, ahol Jafar elveszi tőle a lámpát, és a fiú megölésére készül, de Abu megmenti őt, és még a lámpát is visszaszerzi, majd mindketten visszazuhannak a barlang mélyére, ami betemeti őket.
Aladdin a barlangban rekedve, kíváncsiságból megdörzsöli a lámpást, amiből kisvártatva előbújik a csodaszellem, az alakváltoztató, és mókamester Dzsini, akinek kötelessége új gazdája három kívánságát teljesíteni. Aladdin trükkel ráveszi a dzsinnt, hogy vigye ki őket a barlangból, rájátszva, hogy így nem használ fel egy kívánságot. Eszébe jut Jázmin hercegnő, akivel a piactéren ismerkedett meg, így, hogy legyen esélye elnyerni a kegyeit, azt kívánja a dzsinntől, hogy legyen belőle igazi herceg. Aladdin rövidesen Ali Ababwa hercegként vonul be Agrabába, de Jázminnak az ifjú nem nyeri el a tetszését, azt gondolván, ő is csak egy újabb fennhéjázó alak, aki a kezére pályázik. Aladdin, bizonyításképp, csodás kirándulásra viszi Jázmint a repülő szőnyegen, ahol a lány rájön, hogy a herceg ugyanaz a fiú, akivel korábban megismerkedett, Aladdin azonban azt hazudja, hogy ő mindig is herceg volt, csak épp álruhában. Jafar hamarosan rájön, hogy Ali Ababwa valójában Aladdin, és, hogy az ő birtokában van a csodalámpa. Parancsára, a palotaőrök elfogják Aladdint, és a folyóba dobják, Dzsini azonban egy kívánság erejével megmenti a fiút. Bevallja, hogy nagyon megkedvelte őt, és a barátjává fogadja.
Jafar végül megszerzi a lámpát beszélő papagája, Jágó segítségével, és mérhetetlen, önző kívánságaival hamarosan átveszi az uralmat a birodalom fölött. Jázmin előtt kimutatja Aladdin valódi kilétét, majd varázslattal a sarkvidékekre száműzi a fiút, a szultánt és a hercegnőt pedig rabszolgájává teszi. Aladdin azonban a repülő szőnyegen visszatér Agrabába, ahol szemtől-szemben megküzd Jafar-ral. A varázsló mágia segítségével hajszálra van attól, hogy elvegye a fiú életét, aki azonban az eszét használja, fegyverként; azt sugallja Jafar felé, hogy a dzsinn sokkal hatalmasabb erejű nála, így a mértéktelen Jafar, ekkor saját magát kívánja dzsinné, hogy még nagyobb erőre tegyen szert, ám kisvártatva, Aladdin számításaihoz híven, egy lámpa foglya lesz, mert egy dzsinn nem rendelkezhet szabad hatalommal (ahogy Dzsini korábban közölte Aladdinnel a film során). A lámpába zárt Jafar, Jágóval együtt a kincses barlang mélyére kerül.
Aladdin bocsánatát fejezi ki Jázminnak, amiért hazudott, aki megbocsát neki, a szultán pedig kijelenti, hogy a hercegnő mostantól, ahhoz mehet feleségül, akihez akar, így Jázmin Aladdint választja hitveséül. A harmadik kívánságával, Aladdin szabaddá kívánja Dzsinit, aki mindig is erről álmodott, majd sok boldogságot kívánva az ifjú párnak, hatalmas világ körüli útra indul...
Az utolsó jelenetben, Aladdin és Jázmin a szőnyegen közösen felrepül a csillagos égboltra, ezzel megkezdvén új életüket, miközben Dzsini a hold képében őrködik felettük.