Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Dumbó (eredeti cím: Dumbo) 2019-es amerikai fantasy-kalandfilm, melyet Tim Burton rendezett, Ehren Kruger forgatókönyvéből. A főszereplők Colin Farrell, Michael Keaton, Danny DeVito, Eva Green, és Alan Arkin. A filmet az Amerikai Egyesült Államokban 2019. március 29-én mutatják be, míg Magyarországon egy nappal hamarabb szinkronizálva, március 28-án a Fórum Hungary jóvoltából.

 • Rendező: Tim Burton
 • Producer: Justin Springer, Ehren Kruger, Katterli Frauenfelder, Derek Frey
 • Forgatókönyv: Ehren Kruger
 • Szereplők: Colin Farrell, Michael Keaton, Danny DeVito, Eva Green, Alan Arkin
 • Zene: Danny Elfman
 • Költségvetés: $ 60,000,000
 • Bemutató:
  • USA 2019. Március 29.
  • Magyarország 2019. Március 28.

Cselekmény: Max Medici cirkuszigazgató a korábbi csillag, Holt Farrier és gyermekei segítségét veszi igénybe egy újszülött elefánt gondozásához, amit túlméretezett fülei nevetség tárgyává tesznek az egyébként is küszködő cirkuszban. Ám mikor felfedezik, hogy Dumbó képes repülni, a cirkusz élete hihetetlen fordulatot vesz, magára irányítva a meggyőző üzletember, V.A. Vandevere figyelmét is, aki varázslatos vastagbőrűeket gyűjt új, eddig sosem látott szórakoztatóműsorához. Dumbó így új magasságokban szárnyalhat a bűbájos és lélegzetelállító légtornász, Colette Marchant oldalán, mígnem Holt megtudja, hogy a csillámporos külső mögött Dumbó új otthona sötét titkokat őriz.

Érdekességek:

 • Danny DeVito és Tim Burton negyedik közös filmje a Batman visszatér, a Támad a Mars! és a Nagy Hal után. DeVito a négy filmből háromban is egy cirkuszi karaktert alakított.
 • A film főbb szerepeire Will Smith és Tom Hanks is esélyes volt. Smith a Bad Boys 3 miatt végül nem tudta vállalni a szerepet, de egy másik Disney-adaptációban, az Aladdinban Dzsinnt alakítja majd, míg Hanks a Greyhound című dráma miatt nem élt a lehetőséggel.
 • A Dumbó Nico Parker első filmje. A lány édesanyja nem más, mint a Westworld sztárja, Thandie Newton, aki a Dumbóval párhuzamosan forgatta a Solo: Egy Star Wars-történet-et. A két forgatási helyszín olyan közel esett egymáshoz, hogy az estéket már együtt tölthették.
 • Ez volt a harmadik alkalom, hogy Eva Green egy Tim Burton-filmben vállalt szerepet. Korábban az Éjsötét árnyék és a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei forgatásán is együtt dolgoztak.
 •  A Dumbó Michael Keaton és Tim Burton negyedik közös filmje a Beetlejuice (1988), a Batman (1989) és a Batman visszatér után (1992).
 •  A Dumbó Danny DeVito második Disney filmje az 1997-es Herkules után.
 •  A film laza szálakon kapcsolódik az 1941-es azonos című animációs filmhez, de a cselekmény elsősorban Helen Aberson és Harold Pearl regényén alapszik.
 •  A legtöbb Disney produkcióval ellenetében a Dumbó legtöbb jelenetét nem zöld háttér előtt, hanem épített díszletek között forgatták.
 •  A forgatás során két kellék elefántot használtak, hogy a színészeknek jobb elképzelésük legyen arról, mekkora lesz Dumbó a filmben, de az egyes jelenetek bevilágításánál is jól jöttek a makettek.
 •  A Dumbó forgatása 2017. júliusában kezdődött meg az Egyesült Királyságban. A munkálatokat már márciusban el akarták kezdeni, azonban, mivel eddigre még nem találták meg a megfelelő jelöltet Vandemere szerepére, néhány hetet csúszott a kezdés.
 •  A film "Baby Mine" című betétdalát a norvég énekesnő, Aurora énekli.
 •  A Dumbó eredeti, animációs változatának zenéjét Frank Churchill és Oliver Wallace szerezte. Az alkotópáros dallamai a 2019-es Dumbóban is felcsendülnek majd.

Szereplők:

Colin Farrell Michael Keaton Danny DeVito Eva Green Alan Arkin
Colin Farrell
(Holt Farrier)
Michael Keaton
(V. A. Vandevere)
Danny DeVito
(Max Medici)
Eva Green
(Colette Marchant)
Alan Arkin
(J. Griffin Remington)

Előzetes:

Animáció:

Dumbo 1941-ben bemutatott amerikai rajzfilm, amely Helen Aberson és Harold Pearl regénye alapján készült. A 4. Disney-film rendezője Ben Sharpsteen. Az animációs játékfilm producere Walt Disney. A forgatókönyvet Joe Grant és Dick Huemer írta, a zenéjét Frank Churchill és Oliver Wallace szerezte. A mozifilm a Walt Disney Productions gyártásában készült, az RKO Pictures forgalmazásában jelent meg. Műfaja zenés filmvígjáték. Amerikában 1941. október 31-én, Magyarországon 1989. december 7-én mutatták be a mozikban, majd 1992. január 25-én a televízióban az MTV1-en vetítették le ugyanilyen magyar változattal.

Cselekmény: Dumbó egy kiselefánt, akinek kissé nagyra nőttek a fülei, ezért a nőstényelefántok kinevetik. Édesanyja meg akarja védeni egy csapat gyerektől, akik kinevetik a kicsinyét, emiatt veszettnek nyilvánítják és elkülönítik a többitől. A nőstények gúnyolódnak a magányos Dumbón és őt hibáztatják anyja különköltöztetése miatt. Egy kisegér megsajnálja és elhatározza, hogy segít rajta. Álmában befolyásolja a porondmestert, hogy a hosszú fülű kiselefánt legyen a legnagyobb attrakció, ám ez rosszul sül el és a többi elefánt megtagadja a kicsit. Bohócot csinálnak belőle, ami nagy szégyen. Egy nap Timothynak eszébe jut (a varjak segítségével), hogy Dumbó repülhetne is a füleivel, hisz akkor őrületesen nagy attrakció lenne belőle. Ez sikerül is nekik, elkápráztatjáka közönséget és Hollywood-ba szerződik. Így válik a kicsi, esetlen elefántból a világ kilencedik csodája.