Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hamupipőke (eredeti cím: Cinderella) 2015-ben bemutatott amerikai-brit film, amelyet Kenneth Branagh rendezett. A forgatókönyvet Aline Brosh McKenna és Chris Weitz írta, a producere David Barron és Simon Kinberg, a zenéjét Patrick Doyle szerezte. A főszerepben Lily James látható. A mozifilm a Walt Disney Pictures gyártásában készült, a Walt Disney Studios Motion Pictures forgalmazásában jelent meg. Műfaját tekintve romantikus fantasy film. Németországban 2015. február 13-án, Amerikában 2015. március 13-án, Dél-Afrikában 2015. április 3-án, Magyarországon 2015. március 19-én mutatták be a mozikban.

 • Rendező: Kenneth Branagh
 • Producer: Simon Kinberg, Allison Shearmur, David Barron
 • Forgatókönyv: Chris Weitz
 • Szereplők: Lily James, Cate Blanchett, Richard Madden, Stellan Skarsgård, Holliday Grainger, Derek Jacobi, Helena Bonham Carter
 • Zene: Patrick Doyle
 • Költségvetés: $ 95,000,000
 • Bemutató:
  • USA 2015. Március 27.
  • Magyarország 2015. Március 19.
 • Bevétel: $ 543,514,343

Cselekmény: Ella édesapja újból megnősül, lánya édesanyjának halála után. A lány szeretettel fogadja új mostohaanyját és annak lányait, Anastasiát és Drisellát. Nem sokkal később édesapja váratlanul meghal és Ella hirtelen egy kegyetlen családban találja magát. Mostohaanyja és mostohatestvérei cselédként kezelik a háznál. Ella szemei előtt mindig édesanyja utolsó szavai lebegnek: "légy bátor és kedves", ezért szótlanul tűri, hogy "rokonai" kihasználják. Egy nap találkozik egy jóképű idegennel az erdőben. Ella nem is sejti, hogy az "inas"ként bemutatkozó férfi valójában egy herceg. A herceg kívánságára a királyi udvar meghívókat küld szét egy bálra a birodalom összes hajadonjának. Ella reménykedni kezd, hogy az udvarban ismét találkozhat az inassal. Gonosz mostohaanyja azonban megtiltja neki, hogy részt vegyen a bálon. Egy koldus öregasszony álcája alatt megérkezik a tündér keresztanyja, hogy megváltoztassa a fiatal lány életét.
A keresztanya hintót varázsol egy tökből és szép ruhát készít Ellának, így ő eltud menni a bálra. Azonban a varázs nem tart örökké, és ha lejár az idő, akkor minden visszaváltozik az eredeti állapotára. De Ella így is nagyon boldog, a bálban találkozik a herceggel, akivel táncol és beszélget, jól érzi magát. De sietve hagyja el a királyi udvart, és sietségében otthagyja a cipőjét. A herceg ezért minden lány lábára felpróbáltatja a cipőt a birodalomban, mert abban reménykedik, hogy így megtalálja majd Ellát. A mostoha megtudja hogy Ella a ,,rejtélyes" hercegnő, elveszi a cipőjét és bezárja. A nagyherceggel szövetkezve félrevezetik az újdonsült királyt. A cipellő bejárja az egész országot sikertelenül míg végül, a nagyherceg és kísérete Ella házába mennek. Mindkét nővér felpróbálja, de sikertelenül. Ella eközben szomorúan dalolgat, de az egerek kinyitják az ablakot, így az egyik katonatiszt hallja. A nagyherceg tiltakozik hogy megnézzék ekkor, az egyik katonatiszt (a király) felfedvén valódi énjét, megkéri a másik katonatisztet hogy nézzen utána. A cipellőt Ella lábára úgy illett, mint ha ráöntötték volna. Megbocsájt mostohájának, és elhagyják a házat a királlyal. Hamupipőke mostohája, két nővére, és a nagy herceg hamarosan egyszer s mindenkorra távoznak a királyságból. Ella és Károly megesküsznek, míg az epilógusból megtudjuk, náluk igazságosabb és kedvesebb uralkodót még nem ismert a nép.

Szereplők:

Lily James Cate Blanchett Richard Madden Helena Bonham Carter Stellan Skarsgard
Lily James
(Ella (Hamupipőke))
Cate Blanchett
(Tremaine úrnő)
Richard Madden
(Károly herceg)
Helena Bonham Carter
(Tündér keresztanya)
Stellan Skarsgard
(Nagyherceg)

Animáció:

”

Hamupipőke (eredeti cím: Cinderella) 1950-ben bemutatott amerikai rajzfilm, amely Charles Perrault meséje alapján készült, a Hamupipőke-trilógia első része. A 12. Disney-film rendezői Clyde Geronimi, Wilfred Jackson és Hamilton Luske. Az animációs játékfilm producere Walt Disney. A forgatókönyvet Ken Anderson, Homer Brightman, Winston Hibler, Perce Pearce, Bill Peet Erdman Penner, Harry Reeves, Joe Rinaldi és Ted Sears írta, a zenéjét Paul Smith és Oliver Wallace szerezte. A mozifilmet az RKO Radio Pictures hozta forgalomba. A Hamupipőke a Walt Disney egyik legsikeresebb alkotása, amely Technicolor-filmre készült. Műfaja: zenés romantikus fantasyfilm. Amerikában 1950. február 15-én, Magyarországon 1961. március 9-én, felújított változattal 1985. december 19-én mutatták be a mozikban. A televízióban a Disney Channel-ön vetítették le.

Cselekmény: Volt egyszer egy gazdag özvegyember, akinek volt egy lánya is; Hamupipőkének hívták. Az apa idővel újranősült, és egy gonosz özvegyasszonyt vett el, aki két lányát, Anasztáziát és Drizellátt is magával hozta a házasságba. Az apa azonban váratlanul meghalt, és onnantól kezdve a mostoha és lányai megkeserítették Hamupipőke életét. Arra kényszerítették, hogy a cselédjük legyen, rongyokban járatták, és a toronyban lévő szobában kellett aludnia. Itt élt barátaival, az egerekkel és a madarakkal, azonban a nélkülözés és a megpróbáltatások ellenére is szelíd, kedves teremtés maradt, aki türelemmel viselte sorsát, és szorgalmasan végezte a neki kirótt munkát.
Egy alkalommal a király elhatározza, hogy bált rendez annak érdekében, hogy ott a fia feleséget találjon magának. A bálra a mostoha és lányai nagy izgalommal készülnek. Hamupipőke is szeretne elmenni, ám nincs megfelelő báli ruhája, ezért az egerek és a madarak elhatározzák, hogy mindenféle maradék ruhaanyagból készítenek neki egyet. Mikor a mostoha és a lányai éppen indulnának, Hamupipőke is megjelenik új ruhájában. Ám a gonosz nővérek, mivel a ruha egyes részeiben saját tulajdonaikra ismernek, irigységükben széttépik azt. Miután azok hárman elmentek, a lány zokogva rohan a kertbe. Itt találkozik tündér keresztanyjával, aki segít neki eljutni a bálba: tökből hintót, egerekből lovat, lóból lovászt, kutyából inast varázsol, Hamupipőkére pedig egy csodaszép báli ruhát, és hozzá egy pár üvegcipőt. Figyelmezteti azonban, hogy érjen haza, mielőtt éjfélt üt az óra, mert pontban éjfélkor véget ér a varázslat. Hamupipőke a bálban találkozik a herceggel, és egész végig egymással táncolnak. Amikor tizenkettőt üt az óra, Hamupipőkének el kell mennie, ám sietségében elhagyja az egyik üvegcipőjét. Másnap a király kihirdeti, hogy annak adja a fiát, akinek a lábára pontosan ráillik a cipellő. A mostoha bezárja Hamupipőkét a toronyba, ám az egereknek sikerül kiszabadítaniuk: Hamupipőke lesiet a lépcsőn, és felpróbálja a cipőt, amely tökéletesen illik a lábára. Végül a herceg felesége lesz, és boldogan élnek, amíg meg nem halnak.